Per 7 December 2016 nieuwe adres: Dijnselburgerlaan 2a 3705 LP Zeist
Informatie op de band

De technische presentatie van een autoband is wettelijk vastgelegd. Voor personenautobanden geldt een Europese norm, ECE-R 30. Deze normering geldt in het bijzonder voor de opschriften op de zijkant van de band. De norm zorgt ervoor dat de belangrijkste gegevens op de band te vinden zijn. De zijkant van een band, die bekend staat als de wang van de band, bevat alles wat u moet weten over uw band.

Bandbreedte
De breedte van de band wordt in millimeters aangegeven en is af te leiden uit de maatvoering. Bij de doorsnee personenautoband varieert de breedte van nominaal 125 mm tot ongeveer 335 mm. De breedte gaat hierbij met stappen van 10 millimeter omhoog. Bijzondere banden voor nieuwe velg-bandsystemen hebben breedtematen in mm die hiervan afwijken. Hierbij varieert de breedte van 160 mm tot 240 mm.Bandhoogte

De hoogte wordt weegegeven als percentage van de breedte. Bij de bandenmaat 195/65 HR15 bijvoorbeeld, is de hoogte 65% van de breedte. Uitgaande van het genoemde voorbeeld houdt dit dus in dat de hoogte 65% van 195 mm is, dus 126,75 mm. 

Bandentype

"R" betekend "Radiaal" (Vaak ook nog extra voluit vermeld) en

vertelt hoe de band werd vervaardigd. "R" staat voor radiaal, hetgeen betekent dat de koorden, materiaallagen die de basis van de band vormen, radiaal door de band lopen van hiel tot hiel.

Velgdoorsnee

De doorsnee van de velg wordt diagonaal van velgrand naar velgrand gemeten en wordt meestal in Inches ( " ) aangegeven. De meest gangbare maten variëren tussen de 10 en 20 inch.


Belastingindex
De belasting index is de code voor het draagvermogen van een band. Deze code is tevens af te lezen op de zijkant van een band en staat over het algemeen tussen de maat en de snelheidscodering. Een voorbeeld van een belastingindex is 98. Het genoemde voorbeeld heeft een draagvermogen van 750 kg per band, wat dus inhoud dat dit 1.500 kg per as betekent. Vooral bij de aanschaf van banden voor caravans of bestelauto’s dient u het draagvermogen in de gaten te houden.

Snelheidscodering
De snelheidsindicatie (symbool) van een band, is af te leiden uit de maatvoering. Bij de bandenmaat 195/65 HR15 is het snelheidssymbool een H. De H staat voor een snelheidsindicatie van 210 km per uur. Dit houdt in dat de auto waar deze band op gemonteerd wordt niet harder dan 210 km per uur kan rijden.

A8 = 40 km p/u                R = 170 km p/u
B = 50 km p/u                  S = 180 km p/u
D = 70 km p/u                  T = 190 km p/u
J = 100 km p/u                 U = 200 km p/u
L = 120 km p/u                 H = 210 km p/u
M = 130 km p/u                V = 240 km p/u
N = 140 km p/u                W = 270 km p/u
P = 150 km p/u                Y = 300 km p/u
Q = 160 km p/u

Slijtage indicatoren
Rondom op de zijkant van de band wordt herhaaldelijk het korte "TWI" afgedrukt. Deze aanduidingen zijn kleine verhogingen in de groeven van het profiel. ls de dikte van het rubber gelijk met deze verhoging (wettelijke limiet van 1,6 mm) dan moeten de banden verwisseld worden, omdat uw veiligheid dan niet meer voldoende gegarandeerd wordt en u in overtreding bent.

Looprichting
Vooral bij banden met bijzondere profielvormen zijn op de zijkant van de band namen als "Rotation", "Draairichting", "Direction", in combinatie met een looprichtingspijl aangebracht. Houdt bij de montage van de band rekening met de aangegeven loop- of draairichting.
 
 
Wij zijn dagelijks bereikbaar op 030-6925019